راهنمای گردشگری - شهر مزداوند
مزداوند یا مزدوران یا مرزداران، شهری در استان خراسان رضوی است. این شهر، در بخش مرزداران شهرستان سرخس، قرار دارد. بخش عمده ای از مردم این شهر، فارسی و برخی دیگر، بلوچی و ترکی صحبت می کنند.
وضعیت آب و هوا
جاذبه های دیدنی
دریاچه بزنگان یا کل بی بی، تنها دریاچه در استان خراسان رضوی است و در جنوب رشته کوه های هزار مسجد قرار دارد. وسعت این دریاچه، حدود ۸۰ هکتار است و عمیق ترین نقطه آن، ۱۲۲ متر می باشد. دریاچه بزنگان، مهم ترین دریاچه استان خراسان رضوی به شمار می آید که آب آن، از بارندگی های سالانه و چشمه های کوچک تأمین می شود. دریاچه بزنگان، در فصول مختلف سال، محل تجمع پرندگان مهاجر و محل پرورش ماهی قزل آلا (رنگین کمان) است.
شرف، کاروانسرایی است که به شیوه رازی ساخته شده و نام معمار آن، استاد محمد طرائقی سرخسی ذکر شده است. بانی بنای فعلی، "شرف الدین ابو طاهر بن سعد الدین عل القمی" است که مدتی، حکومت مرو و سرانجام، صدرات سلطان سنجر را بَر عهده داشت. با توجه به کتیبه موجود، بنای رباط، به سال ۵۴۹ ه.ق، در زمان سلطان سنجر سلجوقی، با مصالح آجر و گچ ساخته شده است و بی شک، یکی از شاهکارهای هنر ایرانی به شمار می رود. شکل این رباط از دور، به دژی بزرگ شبیه است که از داخل، به مانند یک کاخ جلوه می کند. این بنا، دو صحن دارد و هر صحن، دارای چهار ایوان به شکل چلیپا (صلیب) و شبستان می باشد و همچنین آجر چینی و کتیبه های آن، جلوه خاصی دارد. در این رباط، چند مسجد و محراب دیده می شود که همه، با کتیبه های گِلی و گچی تزئین شده اند. کتیبه ها، عمدتاً باقی مانده از دوران سلجوقی است. در وسط رباط، حوض بزرگ، در اضلاع جنوبی، دو اصطبل برای استراحت اسب ها و در اطراف، دهلیزهایی برای اسکان مسافران وجود دارد.
غار مزدوران یا مزداوند، با یک کیلومتر طول، یکی از جالب ترین غارهایِ افقی ایران محسوب می شود. سرتاسر این غار، با ستون ها و تشکیلات آهکی مثل استالاگمیت ها، پوشیده شده و داخل این غار، کاملاً امن است. این غار، در سال ۱۳۳۵ ه.خ، توسط دو غار نورد، منوچهر مهران و خورشیدی، کشف شد که در آن زمان، یکی از بزرگ ترین غارهای کشف شده در ایران به شمار می رفت. در این غار، یک تالار بسیار بزرگ وجود دارد که محل زندگی خفاش های نسبتاً کمیاب نعل اسبی است. داخل غار، خشک است و برای تهیه آب، باید از چشمه بزرگی که در نزدیکی غار وجود دارد، استفاده کنید. در نزدیکی مزدوران، چشمه های آب گرم معدنی نیز وجود دارد. این اثر، با شماره ثبت ۶۵۲، به عنوان یکی از آثار ملی ایران، به ثبت رسیده است.
غار بزنگان، آهکی بوده و دارای ستون های استالاگتیت و استالاگمیت می باشد. کف غار، خاکی و صاف و دهانه آن، رو به شمال قرار دارد و در داخل آن نیز، آب آشامیدنی وجود دارد. غار بزنگان، در میان رشته کوه های کپه داغ، واقع شده است. این اثر، با شماره ثبت ۶۵٩٩، به عنوان یکی از آثار ملی ایران، به ثبت رسیده است.
اماکن اقامتی
اطلاعاتی در این مورد وجود ندارد
رستوران ها و کافه ها
اطلاعاتی در این مورد وجود ندارد
مراکز خرید
اطلاعاتی در این مورد وجود ندارد
پزشکی و سلامت
اطلاعاتی در این مورد وجود ندارد
آداب و رسوم
اطلاعاتی در این مورد وجود ندارد
اوقات شرعی
رویدادهای آینده
نزدیک ترین جاذبه ها