راهنمای گردشگری - شهر تربت حیدریه
تُربَتِ حیدریّه، یکی از شهرهای استان خراسان رضوی و مرکز شهرستان تربت حیدریه است. تربت حیدریه در قدیم، با نام زاوه، شهرت داشته است. این شهر، ۱۳۳۳ متر از سطح دریا، ارتفاع دارد. منطقه تربت حیدریه، بزرگ ترین تولید کننده زعفران در جهان محسوب می شود. بایگ، یکی از شهرهای تربت حیدریه، مرکز ابریشم ایران نام گرفته و بالغ بر %۸۰ ابریشم کشور، در این محل تولید می شود. خربزه، پسته و بادام نیز، از دیگر محصولات کشاورزی این منطقه است. همچنین معادن طلای زرمهرِ تربت حیدریه، که در روستای زرمهر واقع شده است، تولید کننده اولین شمش های طلا در کشور است که در بازار بورس اوراق بهادار تهران، معامله می شوند.
وضعیت آب و هوا
جاذبه های دیدنی
پارک جنگلی پیش کوه، از بزرگ ترین پارک های کشور است که جایگاه خاصی در منطقه خراسان مرکزی و محور شرق کشور دارد. وسعت این پارک، ۸۰۰ هکتار است و در دامنه کوه سه قله، مشرف به شهر و جاده گذر مسافران استان های جنوبی کشور به مشهد قرار دارد. پارک کوهستانی پیش کوه، با چشم اندازهای طبیعی و داشتن مجموعه استخر و آبشار مصنوعی پارک سنگی، رستوران، شهر بازی کودکان، جزو مناطق گردشگری نمونه استان می باشد. کمپ ثامن، برای استراحت و اطراق مسافرین و زائرین در این پارک، در مسیر جاده آسیایی احداث شده است. منابع غنی آب و خاک و مناظر زیبا و موقعیت جغرافیایی، دلایل معرفی این پارک به عنوان منطقه نمونه گردشگری است و به دلیل قرار داشتن در دامنه کوه و اشراف داشتن به شهر تربت حیدریه، چشم انداز زیبایی را به وجود آورده است.
رباط طبسی، مربوط به دوره قاجار است و در زمره بناهای دو ایوانی است که شامل فضای ورودی، هشتی، تعدادی حجره مشرف به میان سرای بنا، انبار و اصطبل است. امروزه، موزه مردم شناسی تربت حیدریه، در همین حجرات، ساماندهی و بَر پا شده است و شامل غرفه های آداب و رسوم مردم تربت حیدریه، فنون و مشاغل بومی و هنرهای سنتی و صنایع دستی می باشد. این موزه، در زمستان سال ۱۳۸۵ ه.خ، افتتاح گردیده است. این اثر، در تاریخ ۱۹ اسفند ۱۳۸۰، با شماره ثبت ۴۸۰۲، به عنوان یکی از آثار ملی ایران، به ثبت رسیده است.
مزار و مسجد قطب الدین حیدر، مربوط به دوره تیموریان-دوره صفوی است. مقبره، مشتمل بر ایوانی مرتفع و در امتداد فضای ورودی محرابی تعبیه شده است. پوشش زیرین سقف در فضای داخلی آرامگاه، مزین به نقش هندسی بسیار زیبا و بَرجسته گچی بر زمینه اخرایی، به خط کوفی لا اله الا الله و محمد رسول الله و اسامی تعدادی از عرفا، حکاکی گردیده است. این اثر، در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰، با شماره ثبت ۱۷۵، به عنوان یکی از آثار ملی ایران، به ثبت رسیده است.
برخی معتقدند وی، از نوادگان موسی مبرقع (ع) می باشد، زیرا آنان به سادات رضاییه و رضایی و رضوی شهرت داشته اند؛ بنابراین به نظر می رسد با گذشت زمان، احمد رضاییه، به احمد رضا و سپس فرزند امام موسی کاظم (ع)، شهرت پیدا کرده است. بنای ساختمان، بصورت هشت ضلعی است که هر ضلع آن، چهار متر می باشد و قدمت آن، به دوره صفویه بَر می گردد. این اثر، در تاریخ ۵ تیر ۱۳۸۴، با شماره ثبت ۱۱۹۰۸، به عنوان یکی از آثار ملی ایران، به ثبت رسیده است.
باغ ملی تربت حیدریه، در مرکز شهر، در بالای تپه ای قرار گرفته است و یکی از زیباترین پارک های منطقه محسوب می شود که با دستان پُر توان باغبانان هنرمند شهر، تبدیل به یک شاهکار شده است. درختان سروِ سَر به فلک کشیده، گُل های زیبا، طرح های پرنده درختی و فواره ها، آن را تبدیل به مکانی جذاب برای شهروندان تربتی و مسافرین محترم نموده است.
این رباط، در محل بازار شهر و محله معروف به میدان رباط قرار دارد که توسط حاج محمد رضا لاری، در سال ۱۳۰۸ ه.ق، ساخته شده است. رباط حاج محمد رضا لاری، به ابعاد ۶۴×۶۰ متر، دارای ۲۴ غرفه تابستانی است که مشرف به حیاط رباط می باشد و هر کدام از این غرفه ها، به نو به خود، اطاقی کوچک در پشت سر خود دارد که استفاده زمستانی داشته و دارد. در قسمت عقبه تمام غرفه ها نیز، اصطبل های اختصاصی به هر غرفه وجود دارد. شیوه معماری رباط، که شامل قسمت تابستانی، زمستانی با اصطبل های اختصاصی و وجود چهار انبار بزرگ در چهار گوشه رباط می باشد، دلالت بر تدبیر و معماری اصولی بانی و سازندگان آن دارد. این اثر، در تاریخ ۱۰ دی ۱۳۸۱، با شماره ثبت ۶۶۶۱، به عنوان یکی از آثار ملی ایران، به ثبت رسیده است.
اماکن اقامتی
اطلاعاتی در این مورد وجود ندارد
رستوران ها و کافه ها
مراکز خرید
اطلاعاتی در این مورد وجود ندارد
پزشکی و سلامت
آداب و رسوم
اوقات شرعی
رویدادهای آینده
نزدیک ترین جاذبه ها